Enrico Nunziata, un ambasador de 5 stele

enrico 2În această ediţie, la rubrica „Oameni de 5 stele” mi-am îndreptat atenţia pe o personalitate marcantă și un om cu o sensibilitate deosebită faţă de artă. În ciuda programului încărcat, ştie să îmbine cu mare chibzuinţă profesia de diplomat cu cea de artist, sportiv şi simplu cetăţean. Provine dintr-o ţară care găzduieşte peste 100 de mii de moldoveni şi cu care avem multe în comun: rădăcini latine şi culturi asemănătoare. Vă invităm să cunoaşteţi principiile de viaţă, pasiunile şi visele ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata.

Într-o după-amiază însorită de mai, l-am provocat pe Excelenţa sa, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, la o discuţie cordială. O oră a fost prea puțin însă destul să aflu câte ceva din povestea lui de viaţă. M-am convins de faptul că oamenii frumoşi la chip şi suflet se nasc în cele mai surprinzătoare colţuri ale pământului.
ENRICO NUNZIATA: „M-am născut într-unul din cele mai frumoase oraşe din Italia şi probabil şi din lume. În Napoli. Probabil toată lumea a auzit de acest oraş din sudul Italiei, care se învecinează cu Vezuviul, cu splendida coastă Amalfi şi cu insulele Capri.”

Şi-a început cariera ca voluntar diplomatic în cadrul Ministerului de Externe din Italia. Apoi, succesele l-au propulsat pe scara ierarhică a profesiei sale ajungând diplomat în Africa şi Albania, iar timp de 7 ani fost consul în Moscova. Propunerea de a veni ca Ambasador în Republica Moldova i-a convenit din prima.
ENRICO NUNZIATA: „Cunoşteam multe lucruri despre relaţia Moldova – Uniunea Europeană, Moldova – Rusia, aşa că atunci când am venit aici, eram deja bine pregătit.”

În cei doi ani petrecuţi în ţara noastră a reuşit să ne descopere cultura, tradiţiile, bucătăria şi chiar a găsit multe asemănări cu ţara sa de provenienţă.
ENRICO NUNZIATA: ” Faptul că avem origini latine contează foarte mult. Rădăcinile lingvistice comune arată că avem un bagaj cultural comun, european. Am reuşit să vizitez multe zone ale Moldovei. Am fost în nordul ţării și la sud. Îmi place foarte mult natura. Până şi peisajele mi-au părut asemănătoare cu cele din Italia.”

Printre vizite, conferinţe şi mese rotunde, Enrico Nunziata reuşeşte să se şi relaxeze. Și o face altfel decât alții. Merge la lecții de canto pentru că vrea să pătrundă în tainele muzicii, joacă şah, face yoga, sau pictează.

ENRICO NUNZIATA: „Îmi place să pictez. Este o pasiune pe care o deprind din ce în ce mai bine. Îmi place să experimentez o tehnică nouă, mixtă. Nu fac doar pictură clasică. Sunt mai mult atras de curentul artistic avangardist, contemporan.”

Pasiunile sale însă nu se încheie aici. Ambasadorul are o colecţie numeroasă și… valoroasă de bibelouri.
ENRICO NUNZIATA: „Această pasiune a apărut când eram în Rusia. Îmi place să colecţionez bibelouri din ceramică de factură sovietică şi care, apropo, se găsesc şi aici, în Moldova.”

De aproape un an, ambasadorul învaţă intens limba română şi se pare că-i reuşeşte… chiar și mai bine decât altora.
ENRICO NUNZIATA: „Este foarte aproape de limba italiană şi nu este dificil pentru mine să înţeleg.” (vorbeşte în română)
Cât despre relaţiile moldo-italiene, Enrico Nunziata susţine că legăturile dintre cele două popoare sunt pe cât se poate de strânse. În prezent, circa 300 de italieni îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră. În schimb, numărul moldovenilor găzduiţi de ţara celor 7 coline este de aproape 100 de mii. Majoritatea dintre ei au fost atraşi de nivelul înalt de trai din Italia, de stabilitatea economică și financiară şi de oportunităţile pe care le oferă o ţară europeană. Ambasadorul speră că într-o bună zi Moldova va fi membru UE cu acte în regulă, lucru ce va aduce numeroase beneficii ţării noastre.
ENRICO NUNZIATA: „O piaţă de desfacere unică, care se bazează pe patru libertăţi fundamentale: libertatea de circulaţie a produselor, a serviciilor, a persoanelor şi a banilor.
Un alt beneficiu al integrării europene este apărarea drepturilor cetăţenilor. Respectarea drepturilor şi a valorilor umane este un principiu de bază al Uniunii Europene.
ENRICO NUNZIATA: „La Mulţi Ani, Europa! La Mulţi Ani tuturor cetăţenilor europeni! „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s